Dupuytren en voetreflex

Dupuytren of ‘de koetsiershand’ of de ‘vikingsklauw’ is een lastige aandoening waarbij er knobbels rond de pezen in de hand ontstaan die ertoe kunnen leiden dat de vingers kunnen gaan kromtrekken.
meer technisch info kan je hier vinden: http://dupuytrens.org/DPP_0033
Toen ik in 2009 te horen kreeg van de handchirurg dat dit de reden was van die prikkende pijn in mijn handen en van die knobbels schrok ik erg. Ik ging op zoek naar alternatieve methodes om hier iets aan te doen en voetreflex heeft mij er zo bij geholpen dat de pijn grotendeels weg is en dat de pezen terug beweeglijker en zachter zijn geworden. De verdikkingen zijn nog te zien, maar er is veel minder pijn en de vingers kunnen terug helemaal gestrekt worden.
Buiten de voetreflex heb ik ook nog gewerkt aan mijn voeding. Zo heb ik gelet op voldoende vitamine B12 en magnesium in de voeding en alcohol, koffie en melk wat beperkt. Roken blijkt ook een risicofactor, maar dat doe ik gelukkig niet.
Dupuytren was in 2009 bij mij op één week tijd ontstaan door een zware overbelasting van mijn handen en vingers, dus het was voor mij ook duidelijk dat het vermijden van overbelasting en het beter omgaan met stress belangrijk was om dit aan te pakken.
Omdat de resultaten van de voetreflex bij mij zo goed waren ben ik me daar verder in gaan verdiepen en ik heb een specifieke opleiding hierrond gaan volgen in Nederland. Op deze manier hoop ik meer mensen te kunnen ondersteunen.

Als je vragen hierover hebt kan je die onderaan kwijt.