Eikelburgers
Vroeger waren eikels een basisvoeding voor onze voorouders. Ik wou dit wel eens uitproberen.
Eerst ga je eikels verzamelen. Gooi die met een gaatje direct weg. Dan ga je de eikels in de oven op 200°C een tien minuutjes roosteren. Daarna kan je de eikels sorteren en koken.
Je gaat ze net zoveel keren koken in vers water tot de tannines verdwenen zijn. Dat kan je zien aan de kleur van het kookwater dat van roestbruin naar kleurloos moet overgaan. Je kan ook proeven.
Daarna voeg je de gekookte eikels samen met een ei, een fijngesnipperde ui, peper zout. Dit maak je fijn in de foodprocessor. Dan ga je havervlokken toevoegen tot je een massa krijgt die zich mooi in vormpjes laat samenprakken.
In de koelkast wat laten rusten en dan met olijfolie bakken in de pan.
Ik vond de smaak apart, niet écht lekker. Er gaat erg veel tijd in dit hele proces zitten. Dus toch niet zo’n aanrader wat mij betreft.