stilzitten lijkt op ziek zijn

Stilzitten geeft je lichaam het signaal:

‘ik ben ziek’

Als je ziek bent wil je gerust gelaten worden en in een hoekje uitrusten tot je beter bent geworden. Als je gezond bent dan ga je er terug tegenaan.

Maar als je te weinig beweegt ervaart je lichaam dat als ziektegedrag en gaan er een aantal belangrijke lichaamsprocessen anders verlopen.
Alles wat je niet gebruikt verlies je (if you don’t use it, you loose it). Als je de spieren van je lichaam niet gebruikt dan kwijnen ze snel weg. Als je 14 dagen in je bed gaat liggen dan kan je hartspier al een kwart van zijn kracht verliezen! Je verliest dan ook sneller botmassa maar ook je ademhaling gaat achteruit (die werkt ook met spieren).

Om energie te sparen gaat je lichaam ook de gevoeligheid voor insuline verminderen (en zo ben je vatbaarder voor diabetes type 2 en obesitas).

Bewegen helpt ons het meest wanneer onze maag leeg is. Dieren die net gegeten hebben doen het rustig aan en gaan ergens wat liggen, terwijl ze in actie schieten als ze honger hebben. Als we gaan fitnessen na het eten dan is dat niet zo een goed idee: Je training werkt het best voor het eten.

Leven is bewegen.

We zijn gemaakt om te bewegen en dat voel je ook want na fysieke inspanningen voel je je beter, lichter, blijer.

Leon cools

Over adminleon

Na jarenlang als natuurvoedingswinkelier bezig te zijn geweest met gezonde voeding, ga ik nu een stapje verder als gezondheidsbegeleider. Vooral voetreflexologie werkt goed voor mij.
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.