holistische gezondheidszorg in het Europese parlement

Verslag van de eerste CAM-conference

 

Begin Oktober 2012 ging de eerste conferentie van start rond ‘Complementary and Alternative Medicine (CAM)’ in het EU-parlement in Brussel, een bijeenkomst rond holistische gezondheidszorg.

Deze conferentie (3 dagen) werd georganiseerd door het EFCAM, een overkoepelende Europese organisatie voor complementaire gezondheidszorg.  Met enkele collega’s mocht ik erbij zijn om voetreflexologie te demonstreren.  Het was een heel gedoe om al het materiaal en de Lafumastoelen in het EU. gebouw en door het veiligheidssysteem te krijgen maar we waren achteraf toch erg blij met het resultaat van ons werk.

Er is heel wat aan het bewegen rond de holistische gezondheidszorg in Europa!  Zo beginnen veel mensen te beseffen dat onze gezondheidszorg met zijn dure toestellen en medicatie niet meer betaalbaar blijft.  Ze beseffen dat ze ons, de gezondheidsbegeleiders, nodig hebben om de zorg betaalbaar te houden. 

Preventie gaat ook belangrijker worden en dat is nu net een heel sterke kant van onze sector.

Maar ook de milieuverenigingen hebben ons ontdekt: wij hebben geen radioactieve toestanden nodig en we maken geen gebruik van giftige substanties om ons werk te doen.

Vanuit de patiënten is er een sterke beweging aan de gang  die wil vechten voor het behoud van de vrijheid van therapiekeuze.  De patiëntenverenigingen voelen aan dat om allerlei redenen soms bepaalde therapievormen niet meer toegestaan worden terwijl die wel erg waardevol  kunnen zijn.

Op de conferentie werd ook duidelijk dat er op veel plaatsen al goed samengewerkt wordt tussen gezondheidsbegeleiders en reguliere artsen.  Zo zijn er een tiental ziekenhuizen in Frankrijk waar op de afdeling oncologie een voetreflexoloog in dienst is om de vervelende bijwerkingen van de verschillende kankertherapieën aan te pakken.  Er was op de conferentie ook een vrouwelijke hartspecialiste die enthousiast vertelde over de samenwerking in haar ziekenhuis met allerlei complementaire gezondheidswerkers (kruiden, relaxatie, massage, mindfullness, voedingssuplementen,…).  Bij die samenwerkingsverbanden is er nog veel werk aan de winkel op het gebied van verzekering, verloning, verantwoordelijkheid en erkenning van de gezondheidsbegeleiders.  Op dit moment heeft bijna geen enkel land een duidelijke plaats voor de gezondheidsbegeleiders en is het voor artsen soms riskant en lastig om samenwerkingsverbanden aan te gaan.

De EU-medewerkers die we tracteerden op een gratis behandeling waren bijzonder enthousiast.  We kregen het voorstel om daar te gaan werken!

Leon cools

 

 

 

Enkele nuttige web-adressen:

Rien (Europese organisatie voor voetreflexologen) http://www.reflexeurope.org

EFCAM: EU-organisatie voor complementaire en alternatieve gezondheidszorg: http://www.efcam.eu/

EICAM: Zeer boeiende site over onderzoeken rond complementaire gezondheidszorg!  http://www.eiccam.eu

Over adminleon

Na jarenlang als natuurvoedingswinkelier bezig te zijn geweest met gezonde voeding, ga ik nu een stapje verder als gezondheidsbegeleider. Vooral voetreflexologie werkt goed voor mij.
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.