Stap eens uit je DENKwereld in de ECHTE wereld

Stap eens uit je DENKwereld

in de ECHTE wereld

In ons hoofd is het zelden windstil. Heel de dag door is er een drukte daarboven en nooit komt het tot rust. Plannen maken, overdenken, herinneren, mijmeren, dagdromen, verwerken van wat er zojuist gebeurd is,… het stopt nooit.

Denken is een mooi instrument maar het is ook beperkt. Het is zoals een boek over een mooi land: het vertelt je iets over die plek maar als je er geweest bent weet je zoveel méér.

Denken is slechts een reflectie van de werkelijkheid en niet de werkelijkheid zelf.

Als we met onze gedachten bezig zijn hebben we niet altijd door dat we soms vertrekken van veronderstellingen. Iemand heeft iets gezegd en we veronderstellen dat die dat kwaad bedoeld heeft terwijl dat misschien helemaal niet zo is.

We zien bijvoorbeeld een Rolls Royce voorbij rijden en het flitst door ons hoofd dat we niet rijk genoeg zijn om zulk een auto te kopen. We veronderstellen ook dat die man achter het stuur wel steenrijk moet zijn en we veronderstellen ook dat die gelukkiger is dan wij. Misschien klopt dit, maar misschien ook niet. In elk geval doen deze gedachten iets met ons.

Voor velen zullen hier gedachten op volgen als:’mijn leven zou prettiger zijn als ik zulk een auto had’ en ‘als ik de lotto eens kon winnen’… Allemaal gevolgen van die veronderstellingen. Is die man aan het stuur wel rijk? Misschien is het wel de chauffeur? Is die man gelukkig? Ik hoop van wel, maar misschien is die gelukkig omdat hij op weg is naar zijn pasgeboren kleinkind en heeft zijn geluk niets te maken met de auto. We weten het niet zeker.

Maar in elk geval brengen gedachten ons naar ergens anders dan hier en nu. Die Rolls is al lang voorbijgereden, maar onze gedachten blijven hangen bij dat moment terwijl we ondertussen niet voelen hoe de wind onze wangen streelt en hoe vies het ruikt op straat. Denken voert ons weg van dit moment en dat is zonde want dit moment is altijd nieuw, altijd fris en er is elk moment zoveel te beleven. Als we terugkomen van een vakantie en we zien de foto’s dan vragen we ons af: waar was ik op dat moment? Zo mooi, zo overweldigend op de foto en ik heb nu het gevoel dat ik dat moment gemist heb. Ik heb er niet ten volle van genoten, het lijkt wel alsof ik er niet écht bij was.

Sommige wijzen noemen dit de ‘slaaptoestand’ van de mens en ze nodigen ons uit om wakker te worden.

Uit je droomwereld stappen brengt je direct in contact met wat er écht gebeurd, nu. Het geeft je de kans om je te bevrijden van alle druk, veronderstellingen, angsten, verwachtingen en illusies.

Als je beseft wat denken doet met jou en als je af en toe dat denken kan laten zijn voor wat het is, dan voelt dat als wakker worden. Er vallen plots allerlei details op in je vertrouwde omgeving die je nog nooit écht had opgemerkt. Je kan dingen ook zien zonder de achterliggende verhalen er bij. Een Rolls Royce is ook maar een ijzeren ding op wielen.


Om uit de denkwereld te stappen is het niet nodig om ‘te stoppen met denken’ wat zo dikwijls wel eens beweerd wordt. Je zal merken dat je dat gewoonweg niet kan. Je kan niet zomaar stoppen met denken. Je hoofd loopt vanzelf wel vol met gedachten. Wat je wel kan dat is je aandacht richten naar wat hier en nu gebeurt. En wat je ook kan doen is stoppen met je gedachten te geloven. Is het waar wat je denkt? Is die man in die dure auto wel gelukkiger dan ik? Ben je zeker dat er geen veronderstellingen meespelen? Zijn deze gedachten wel belangrijk? Brengen ze me dichter bij geluk? Hebben ze iets te maken met wat er op dit moment gebeurt of gaan die gedachten over het verleden of dromen ze van de toekomst?

Uit je denkwereld stappen is een hele bevrijding en het is een verstandige keuze.

Welkom in de échte wereld.

in Liefde,

leon,

Over adminleon

Na jarenlang als natuurvoedingswinkelier bezig te zijn geweest met gezonde voeding, ga ik nu een stapje verder als gezondheidsbegeleider. Vooral voetreflexologie werkt goed voor mij.
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.